General Knowledge

Trophies and Cups associated with Sports

Hockey

  • Aga Khan Cup
  • Maharaja Ranjit Singh Gold Cup
  • Dhyanchand Trophy
  • Sindhia Gold cup
  • Murugappa Gold Cup
  • Wellington Cup
  • Nehru Trophy
  • Stanley Cup
  • Sultan Azlan Shah Cup

Women’s Hockey

  • Lady Ratan Tata trophy
  • Nehru trophy
  • Begam Rasul Trophy
  • Lady Ratan Tata Trophy
  • Gurunanak Championship

Football

  • Beghum Hazarat Mahal Cup
  • BILT Cup
  • Bordoloi Trophy Colombo Cup
  • Confederation cup
  • DCM Trophy
  • Durand Cup
  • Rovers Cup
  • B.C. Raj Trophy (National Championship)
  • Jules Rimet Trophy
  • Santosh Trophy (National Championship)
  • Kalinga Cup
  • IFA Shield
  • FIFA World Cup
  • Scissor Cup
  • Subroto Mukherjee Cup
  • Sir Ashutosh Mukherjee Trophy
  • Todd Memorial Trophy
  • Vittal Trophy

Cricket

  • Anthony D Trophy
  • Mellow Trophy
  • Ashes Cup
  • Asia Cup
  • Benson and Hedges Cup
  • Bose Trophy
  • Champions Trophy
  • Charminar Challender Cup
  • C.K Naidu Trophy
  • Cooch – Behar Trophy
  • Deodhar Trophy
  • Duleep Trophy
  • Gavaskar –Border Trophy
  • G.D. Birla Trophy
  • Ghulam Ahmad Trophy
  • Hakumat Rai Trophy
  • ICC World Cup
  • Irani Trophy
  • Interface Cup
  • Jawaharlal Nehru Cup
  • Lombard World Challenge Cup
  • Mc Dowells Challenge Cup
  •  Merchant Cup
  •  Moin –ud –Dowla Cup
  • Net West Trophy
  • Prudential Cup(World Cup)
  •  Rani Jhansi Trophy
  • Wills Trophy
  • Vizzy Trophy
  • Wisden Trophy
  • Gillette Cup
  • Ranji Trophy
  • Rohinton Barcia Trophy
  • Rothmans Cup
  • Sahara Cup
  • Sharjah Cup
  • Sheesh Mahal Trophy
  • Sheffield Shield
  • Singer Cup
  • Sir Frank Worrel Trophy
  • Texaco Cup
  • Titan Cup
  • Vijay Hazare Trophy
  • Vijay Merchant Trophy
  • World Series Cup.

 Table Tennis

Men:

  • Berna Bellack cup
  • Ramanuja Trophy (Junior)
  • Swathling Cup

Women:

  • Corbillion Cup
  • Jai Laxmi cup
  • Rajkumari Challenge Cup (junior)
  • Travancore Cup

Badminton

  • Aggrawal Cup
  • Amrit Diwan Cup
  • Asia Cup
  • Australasia Cup
  • Chaddha Cup
  • European Cup
  • Harilela Cup
  • Ibrahim Rahmatullah Challenger Cup
  • Konica Cup
  • Sophia Cup
  • Kitiyakara Cup
  • Thomas Cup
  • Tunku Abdulrahman Cup
  • Uber Cup
  • Yonex Cup

Basketball

  • Basalat Jha Trophy
  • B.C. Gupta Trophy
  • Federation Cup
  • S.M. Arjuna Raja Trophy
  • Todd Memorial Trophy
  • William Jones Cup
  • Bangalore Blues Challenge Cup
  • Nehru Cup
  • Federation Cup

Bridge

  • Basalat Jha Trophy
  • Holkar Trophy
  • Ruia Gold Cup
  • Singhania Trophy

Polo

  • Ezra Cup
  • Gold Cup
  • King’s Cup
  • Prithi Pal Singh Cup
  • Radha Mohan Cup
  • Winchester Cup

Athletics

  • Charminar Trophy
  • Federation Cup

Air Racing

  • Jawaharlal Challenge Trophy
  • King’s Cup
  • Schneider Cup

Billiards

  • Arthur Walker Trophy
  • Thomas Cup

Boxing

  • Aspy Adjahia Trophy
  • Federations Cup
  • Val Baker Trophy

Golf

  • Canada Cup
  • Eisenhower Trophy
  • Muthiah Gold Cup
  • Nomura Trophy
  • President‘s Trophy
  • Prince of Wales Cup
  • Ryder Cup
  • Solheim Cup
  • Topolino Trophy
  • Walker Cup
  • World Cup
  • US Master cup
  • Augusta Masters  cup
  • British Open cup

Chess

  • Naidu Trophy
  • Khaitan Trophy
  • Lin Are City Trophy
  • World Cup

Horse Racing

  • Beresford Cup
  • Blue Riband Cup
  • Derby Cup
  • Grand National Cup

Netball

  • Anantrao Pawar Trophy

Rugby Football

  • Bledisloe Cup
  • Calcutta Cup
  • Webb Ellis Trophy

Shooting

  • North Wales Cup
  • Welsh Grand Prix

Volleyball

  • Centennial Cup
  • Federation Cup
  • Indira Pradhan Trophy
  • Shivanthi Gold Cup

 Yachting

  • America Cup

Lawn Tennis

  • Australian Open
  • Davis Cup
  • French Open
  • Rajendra Prasad Cup

Rowing

  • Wellington Trophy

Weight Lifting

  • Burdwan Trophy

 

Quiz on Sports Trophies and Cups Associated with Sports in India:-

 

1. Which trophy is associated with cricket between India and Pakistan?

  • A) Ranji Trophy
  • B) Asia Cup
  • C) Border-Gavaskar Trophy
  • D) Deodhar Trophy

Answer: B) Asia Cup

2. The Ranji Trophy is related to which sport?

  • A) Cricket
  • B) Football
  • C) Hockey
  • D) Kabaddi

Answer: A) Cricket

3. The Durand Cup is the oldest tournament in which sport?

  • A) Football
  • B) Cricket
  • C) Hockey
  • D) Badminton

Answer: A) Football

4. In which sport is the Syed Modi International Championship held?

  • A) Badminton
  • B) Cricket
  • C) Wrestling
  • D) Table Tennis

Answer: A) Badminton

5. The Santosh Trophy is given in which sport?

  • A) Football
  • B) Cricket
  • C) Basketball
  • D) Athletics

Answer: A) Football

6. What is the Nehru Cup associated with?

  • A) Hockey
  • B) Football
  • C) Tennis
  • D) Volleyball

Answer: B) Football

7. The Irani Cup is related to which sport?

  • A) Cricket
  • B) Hockey
  • C) Tennis
  • D) Badminton

Answer: A) Cricket

8. The Deodhar Trophy is associated with which sport?

  • A) Hockey
  • B) Cricket
  • C) Football
  • D) Athletics

Answer: B) Cricket

9. The Aga Khan Cup is associated with which sport?

  • A) Badminton
  • B) Hockey
  • C) Football
  • D) Tennis

Answer: B) Hockey

10. The Thomas Cup is related to which sport in India?

  • A) Badminton
  • B) Wrestling
  • C) Boxing
  • D) Archery

Answer: A) Badminton

11. In which sport is the Rangaswami Cup awarded?

  • A) Hockey
  • B) Cricket
  • C) Football
  • D) Kabaddi

Answer: A) Hockey

12. What is the Subroto Cup associated with?

  • A) Football
  • B) Cricket
  • C) Hockey
  • D) Athletics

Answer: A) Football

13. The Duleep Trophy is related to which sport?

  • A) Cricket
  • B) Football
  • C) Badminton
  • D) Wrestling

Answer: A) Cricket

14. The Federation Cup is awarded in which sport?

  • A) Football
  • B) Basketball
  • C) Athletics
  • D) Tennis

Answer: A) Football

15. Which cup is related to domestic cricket for women in India?

  • A) Challenger Trophy
  • B) Senior National Championship
  • C) Rani Jhansi Trophy
  • D) Rani Rampal Trophy

Answer: A) Challenger Trophy

16. The I-League is associated with which sport?

  • A) Cricket
  • B) Football
  • C) Hockey
  • D) Badminton

Answer: B) Football

17. What trophy is awarded for university-level cricket in India?

  • A) Rohinton Baria Trophy
  • B) C.K. Nayudu Trophy
  • C) Deodhar Trophy
  • D) Ranji Trophy

Answer: A) Rohinton Baria Trophy

18. The Swaythling Cup is associated with which sport?

  • A) Tennis
  • B) Table Tennis
  • C) Badminton
  • D) Volleyball

Answer: B) Table Tennis

19. The Vizzy Trophy is associated with which sport?

  • A) Cricket
  • B) Football
  • C) Basketball
  • D) Badminton

Answer: A) Cricket

20. Which trophy is awarded in Polo in India?

  • A) Ezra Cup
  • B) Prince of Wales Cup
  • C) Maharaja Ranjit Singh Cup
  • D) Arjuna Award

Answer: A) Ezra Cup

21. What is the Obaidullah Khan Cup associated with?

  • A) Cricket
  • B) Hockey
  • C) Football
  • D) Wrestling

Answer: B) Hockey

22. The Moin-ud-Dowlah Gold Cup is related to which sport?

  • A) Cricket
  • B) Football
  • C) Athletics
  • D) Hockey

Answer: A) Cricket

23. The Sheikh Kamal International Club Cup is related to which sport?

  • A) Cricket
  • B) Football
  • C) Hockey
  • D) Badminton

Answer: B) Football

24. The Beighton Cup is awarded in which sport?

  • A) Hockey
  • B) Cricket
  • C) Football
  • D) Tennis

Answer: A) Hockey

25. The Scindia Gold Cup is associated with which sport?

  • A) Polo
  • B) Cricket
  • C) Hockey
  • D) Football

Answer: A) Polo

26. The Bandodkar Trophy is associated with what sport?

  • A) Football
  • B) Cricket
  • C) Badminton
  • D) Wrestling

Answer: A) Football

27. In which sport is the Murugappa Gold Cup held?

  • A) Football
  • B) Hockey
  • C) Tennis
  • D) Cricket

Answer: B) Hockey

28. The Pataudi Trophy is associated with cricket between India and which country?

  • A) Australia
  • B) England
  • C) Pakistan
  • D) South Africa

Answer: B) England

29. The Wadia Gold Cup is associated with which sport?

  • A) Polo
  • B) Cricket
  • C) Hockey
  • D) Athletics

Answer: A) Polo

30. The C.K. Nayudu Trophy is awarded in which level of cricket?

  • A) International
  • B) First-class
  • C) Under-19
  • D) Under-23

Answer: D) Under-23

31. The Radha Mohan Cup is associated with which sport?

  • A) Polo
  • B) Football
  • C) Hockey
  • D) Tennis

Answer: A) Polo

32. The G. D. Birla Trophy is given in which sport?

  • A) Athletics
  • B) Cricket
  • C) Football
  • D) Basketball

Answer: B) Cricket

33. The B. C. Roy Trophy is associated with what age group in Football?

  • A) Under-15
  • B) Under-19
  • C) Under-23
  • D) Seniors

Answer: A) Under-15

34. The Rovers Cup is associated with which sport?

  • A) Football
  • B) Cricket
  • C) Hockey
  • D) Tennis

Answer: A) Football

35. What is the K. D. Singh Babu Cup associated with?

  • A) Badminton
  • B) Hockey
  • C) Football
  • D) Cricket

Answer: B) Hockey

36. In which sport is the Savio Cup played?

  • A) Basketball
  • B) Cricket
  • C) Football
  • D) Volleyball

Answer: A) Basketball

37. The Stafford Cup is related to which sport?

  • A) Polo
  • B) Cricket
  • C) Football
  • D) Athletics

Answer: C) Football

38. The Buchi Babu Invitation Tournament is associated with what sport?

  • A) Cricket
  • B) Football
  • C) Tennis
  • D) Hockey

Answer: A) Cricket

39. The All-India MCC-Murugappa Gold Cup is associated with what sport?

  • A) Cricket
  • B) Football
  • C) Hockey
  • D) Basketball

Answer: C) Hockey

40. The Paithan Trophy is related to which sport?

  • A) Cricket
  • B) Basketball
  • C) Hockey
  • D) Athletics

Answer: B) Basketball

For More gk , please visit https://thegktree.com

 

thegktree.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *